In Portugal bestaan meer dan 300 inheemse druivenrassen die voor het maken van wijn worden gebruikt. Afentoe worden tegenwoordig ook een aantal internationale druivenrassen gebruikt, zoals onder ander de Syrah, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Meestal worden de druivenrassen geblend, maar er bestaan ook wijnen die van één enkele druivenras worden gemaakt. Voor een single varietal wijn, in het Portugees “mono casta” genoemd, worden vaak de Castelão, Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Trincadeira en Baga gebruikt.
De kenmerken van en informatie over de druivenrassen zijn afhankelijk van de wijnregio, van de leeftijd van de wijnstok en van de grond waarin de druivenstokken staan (de terroir). Ook de manier waarop de wijnmaker de wijnen maakt is van groot belang. Dit alles tezamen beïnvloedt uiteindelijk de smaak en kwaliteit van de druiven en van de uiteindelijke wijn.
Vandaar dat een wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional uit de Douro totaal anders kan smaken dan een 100% Touriga Nacional uit de Douro.
Hieronder vind je de Portugese blauwe druivenrassen die in Portugal het meest voor het maken van wijn worden gebruikt.
Door op de naam van de druif te klikken krijg je de omschrijving van de druif. Nog niet alle omschrijvingen zijn klaar = “work in progress”…
De blauwe druivenrassen:
Alfrocheiro
Alicante Bouschet
Aragonez
Baga
Castelão
Jãen
Moscatel Galego Roxo
Tinta Barroca
Tinto Cão
Touriga Franca
Touriga Nacional
Trincadeira