Essentia Quinta Port
Deze wijngaard, eigendom van het beroemde Porthuis Taylor’s & Fladgate Partnership produceert al sinds 1992 biologische druiven en is de eerste gecertificeerde biologische wijngaard in de Douro.
De biologische wijngaarden waar de druiven voor de Essentia Port groeien voldoen aan alle eisen zoals beschreven in de EU-verordening voor biologische productiemethoden. Er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onkruid wordt met de hand verwijderd en de druiven worden met de hand geplukt. Om erosie in de wijngaarden te voorkomen worden op de steile hellingen tegenwoordig ook de kleine tractoren niet meer ingezet.
De biologische manier van wijnbouw en wijnmaken heeft ook grote invloed gehad op de niet-biologische wijngaarden van Taylor’s Fladgate & Partnership. Ook de niet-biologische wijngaarden worden behandeld met respect voor de natuur en duurzaam bewerkt.
Voor de biologische Essentia Organic Reserve Ruby Port worden met de hand de beste druiven geselecteerd. De port rijpt minimaal 6 jaar lang in grote eikenhouten vaten. Dit resulteert in een dieprode volle Port met in de smaak rijpe zoete besjes, fijne geïntegreerde houttonen op de achtergrond en een mooie balans tussen zoetheid en zuren. De port is niet gepasteuriseerd of op een andere wijze gestabiliseerd waardoor in de fles door de jaren heen depot kan ontstaan.
.