Pousio HMR
Herdade do Monte da Ribeira (HMR) ligt in de wijnstreek Alentejo, vlakbij het dorp Marmelar en 17 km ten oosten van Vidigueira. Ongeveer 13 km noordelijk ligt het grootste stuwmeer van Portugal, Alqueva genaamd.
Het totale oppervlakte van de Herdade is ongeveer 1.100 hectare, waarvan het grootste deel op de zuidelijke hellingen van de Serra do Mendro ligt. Het bestaat vooral uit mediterraan bos met verschillende soorten inheemse bomen zoals de kurkeik, de wilde olijfboom, de steeneik en de aardbeiboom, afgewisseld met stukken wild grasland en wijngaarden.
Duurzaamheid
HMR vindt duurzame landbouw heel erg belangrijk. Deze habitat van HMR is ideaal voor soorten zoals de Iberische patrijs, de haas, de fazant, de kleine trap, de vos, de mangoest, het everzwijn en het Alentejaanse zwarte varken. HMR zorgt erg goed voor deze wilde dieren en alle planten en bomen, omdat het verschillende natuurlijke verdedigingsmechanismen biedt tegen ongedierte en onkruid. Het maakt gebruik van pesticiden vrijwel overbodig. Het is dan ook heel gewoon om allerlei trekvogels te zien zoals ooievaars, mussen en goudvinken, maar ook grote roofvogels de wouw en de zwarte gier.
Een kudde van schapen graast het hele jaar door in de graslanden, bossen en wijngaarden. Zij zorgen ervoor dat de grond goed wordt onderhouden. Dit is perfect ter preventie van bosbranden in de bossen en de grassen en onkruid in de wijngaarden worden ook op een natuurlijk manier onder controle gehouden.
Ook staan op het landgoed meerdere bijenkorven. Deze bijen zorgen voor een goede natuurlijke balans van het ecosysteem en ze produceren ook heerlijke honing!
Dit natuurlijke ecosysteem is van groot levensbelang voor het voortbestaan van HMR en voor het maken van goede eerlijke wijnen.
Geschiedenis
In de jaren 50 van de vorige eeuw startte HMR als agrarisch bedrijf. In 1989 werd HMR overgenomen door Victor en Graça Carmona e Costa. De eerste wijngaard van de huidige 43 hectare werd aangeplant in 1989 en de eerste oogst vond plaats in 1992. De eerste wijn werd op de markt gebracht onder de merknaam “Vidigueira”. Later kwamen daar de merken “Pousio” en “Quatro Caminhos” bij. In 2018 werd de eerste monocépage “Alicante Bouschet” gelanceerd, die zowel nationaal als internationaal geprezen wordt om de uitstekende kwaliteit. In 2019 werd de series “Pousio Selection”, “Pousio Reserva”, “Marmelar” en de 100% Arinto op de markt gebracht. In 2022 werd de 100% Touriga Nacional aan hun portfolio toegevoegd.
Winery
HMR beschikt over een zeer geavanceerde winery, waar ze wijn maken met de nieuwste technieken, maar zonder de Portugese authenticiteit te verliezen.
Druivenrassen
De witte druivenrassen Alvarinho, Antão Vaz, Arinto, Roupeiro en Verdelho beslaan 1/3 van de wijngaarden. De overige 2/3 is beplant met de blauwe druivenrassen Alicante Bouschet, Aragonez, Baga, Cabernet Sauvignon, Petit Syrah, Petit Verdot, Syrah, Touriga Nacional en Trincadeira. Bij een goede oogst kan HMR maximaal 400.000 flessen produceren.
Witte wijn
De witte druivenrassen worden ‘s ochtends zo vroeg als mogelijk geoogst, deels met de hand en deels machinaal. Alle druivenrassen worden apart gefermenteerd en gerijpt. Daarna worden de verschillende wijnen geblend. Fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op 13 °C gedurende 20 tot 30 dagen. Na de fermentatie wordt de wijn niet gefilterd. De droesem, gist en andere vaste stoffen, die op de bodem van het vat of de roestvrijstalen tank ligt, fermenteert door gebrek aan zuurstof door. Hierdoor ontstaat een vollere en complexe smaak. Dit noemt men sur lie. Wanneer de wijn meer complexiteit nodig heeft, dan wordt bâtonnage toegepast. Hierbij wordt de droesem door de wijn geroerd. Als de wijnen voldoende hebben gerijpt, dan vindt het blenden van de verschillende wijnen plaats. Door de wijnen van de verschillende druivenrassen achteraf te blenden kunnen ze beter de kwaliteit bewaken. De Pousio wijnen kenmerken zich door hun kruidigheid, kracht, sap, mooie zuren, is delicaat en gastronomisch zeer goed inzetbaar. Lekker bij o.a. vis van de bbq, gamba’s, zeevruchten, gegrilde kip, fazant, wit vlees en paté.
Rode wijn
Bij HMR worden de blauwe druivenrassen ‘s ochtends zo vroeg als mogelijk geoogst, deels met de hand en deels machinaal. Om te voorkomen dat de fermentatie op gang komt, worden de druiven bij aankomst in de winery, direct na het kneuzen, teruggekoeld naar 10 °C. Hierbij onttrekt de wijnsap aroma’s, kleur en zachte tannines uit de schillen. Dit proces heet cold soaking. De most, die bovenop de wijnsap komt te drijven, wordt een aantal keer door de sap heen gepompt om het juiste resiltaat te bereiken.
Na de cold soaking gaat de temperatuur omhoog en vindt de eerste fermentatie plaats waarbij de suikers om worden gezet in alcohol. Daarna vindt bij een aantal druivenrassen op een temperatuur van iets meer dan 20 °C de malolactische gisting plaats. Dit proces duurt tussen de 7 en 9 dagen, afhankelijk van de druivenras en wijn die ze willen maken. Tijdens dit deel van het wijnmaken worden de hard overkomende appelzuren omgezet in zachtere melkzuren.
Vervolgens rijpt een deel van de wijn in eiken houten vaten en een deel in roestvrijstalen tanks. Bij de Pousio Selection bijvoorbeeld rijpt 20% van de wijn in hout en 80% in roestvrijstaal.
Als de verschillende wijnen voldoende gerijpt hebben volgt het filteren, stabiliseren en blenden van de verschillende wijnen, waarna de wijn wordt gebotteld.
Door de wijnen van de verschillende druivenrassen achteraf te blenden kunnen ze beter de kwaliteit bewaken. De rode Pousio wijnen kenmerken zich door hun intens aroma van rood en zwart fruit, zachtheid, kruidigheid en lange afdronk, zijn zeer elegant en gastronomisch zeer goed inzetbaar. Lekker bij o.a. rood vlees van de bbq, wild, stoofpotje, gerechten met paddestoelen.
Olijfolie
De Herdade heeft altijd olijfgaarden gehad. Maar sinds de bouw van de dam en twee grote waterreservoirs werden tussen 1989 en 2008 meer olijfgaarden aangeplant. Momenteel nemen de olijfgaarden 210 hectare van het landgoed in beslag.
De olijvenproductie van de Herdade levert jaarlijks nu bijna 1.000 ton op. In 2016 werd de “Pousio” en “Pousio Premium” olijfolie op de markt gebracht. Dit is extra virgem olijfolie van eerste persing van hoge kwaliteit met een zuurgraad van minder dan 0,2. In 2018 lanceerde hetde olijfolie “Pousio Clássico”, een extra virgem olijfolie van de eerste persing olijfolie die afkomstig is van rijpere olijven uit de traditionele olijfgaarden, die uitstekende is om mee te koken en gerechten op smaak te brengen.
*De Herdade is eigendom van Casa Agrícola HMR SA en is volledig in handen van de stichting Victor en Graça Carmona e Costa. Deze stichting zet zich in voor de ondersteuning van hedendaagse kunst in Portugal en Herdade do Monte da Ribeira is een van haar belangrijkste inkomsten bronnen.